I.v.m. een technische storing zijn we telefonisch niet bereikbaar. Heb je een vraag? Kijk bij Vraag & Antwoord of mail naar hallo@bundelz.nl.
Bundelz stopt. Lees er hier meer over.

Een nieuw of verlopen rijbewijs aanvragen: hoe doe je dat?

Wanneer je rijbewijs is verlopen mag je niet meer rijden totdat je een nieuw rijbewijs hebt. Je kunt een boete krijgen als je geen geldig rijbewijs kunt overhandigen. Zorg ervoor dat het rijbewijs voldoende leesbaar is en niet beschadigd. Wij leggen uit hoe je een nieuw rijbewijs kunt aanvragen.

Aanvragen of verlengen van een nieuw rijbewijs

Op je rijbewijs zie je de datum tot wanneer het rijbewijs geldig is. Vanaf de datum dat het rijbewijs is verlopen moet je een nieuw rijbewijs hebben. Je kunt een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij sommigen gemeenten is het ook mogelijk om een rijbewijs digitaal aan te vragen.

Als je het rijbewijs digitaal aanvraag, duurt dit ongeveer 2 werkdagen. Als je bij de gemeente langsgaat, duurt het ongeveer 5 werkdagen. In beide gevallen kost het ongeveer €40. Bij een spoedaanvraag voor 15:00 uur kun je het rijbewijs de volgende werkdag ophalen. Een spoedaanvraag kost in 2020 € 74,75 euro.

Dit heb je nodig bij het aanvragen/verlengen

Voor het digitaal aanvragen heb je nodig:

 • Een geldig paspoort
 • Rijbewijs met chip (uitgegeven na 14 november 2014) of identiteitskaart
 • Een mobiele telefoon. Dit moet een Android smartphone zijn, versie 6.0 of hoger, óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13. Deze telefoons hebben een chiplezer die nodig is voor een identiteitscheck.
 • Een digitale pasfoto

Voor het aanvragen bij een loket heb je nodig:

 • Een kleurenpasfoto
 • Geldig identiteitsbewijs
 • Rijbewijs of verklaring van rijvaardigheid
 • Verklaring van geschiktheid, indien er een medische keuring vereist is

Wat gebeurt er als je door blijft rijden met een verlopen rijbewijs?

Als je rijbewijs verlopen is, mag je niet meer de weg op. Als de politie je aanhoudt tijdens het rijden, moet je altijd in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Wanneer je rijbewijs is verlopen kan je er een flinke boete voor krijgen. In 2020 ligt de prijs van zo’n boete tussen de 95 en 360 euro, volgens cijfers van de Boetebase.

In 3 stappen een rijbewijs aanvragen voor 75-plussers

Voor mensen van 75 jaar of ouder ziet het verlengen van het rijbewijs er zo uit:

 1. Vul de gezondheidsverklaring in: hierin geef je aan welke medicijnen je gebruikt en verdere gezondheidsklachten. Deze verklaring vul je online in via Mijn CBR of op papier. Deze verklaring moet 4 maanden voor het verlopen van het rijbewijs worden ingevuld.
 2. Medische keuring: het CBR stuurt je het verzoek om een afspraak te maken bij een keuringsarts. Deze arts onderzoekt je gezondheid en vult de benodigde formulieren in. Wanneer de arts dit online doet, komen de formulieren automatisch bij het CBR terecht. Indien dit op papier gebeurt, stuur je deze formulieren zelf naar het CBR.
 3. De beoordeling: uiteindelijk beoordeelt een arts van het CBR alle ontvangen informatie en bepaalt of je nog rijgeschikt bent. Indien dat het geval is, kun je je rijbewijs verlengen en daarvoor een aanvraag doen. Dit gebeurt op dezelfde manier als hierboven beschreven.

Het CBR heeft momenteel een achterstand in het beoordelen van gezondheidsverklaringen. Daarom is het per 1 december 2019 onder bepaalde voorwaarden mogelijk voor 75 plussers om tot 1 jaar na het verlopen van het rijbewijs te blijven rijden. Deze regeling geldt tot 1 juni 2021. Deze verlenging wordt opgenomen in het Rijbewijzenregister. Wanneer je een gezondheidsverklaring hebt ingediend, ontvang je van het CBR een brief als je in deze regeling valt. Er zijn verschillende uitzonderingen geformuleerd. Let er wel op dat je niet met een verlopen rijbewijs in het buitenland mag rijden. Ook niet als je in de regeling van de administratieve verlenging valt. Lees meer over de regeling op de website van het CBR

Rijbewijs verlengen tijdens de coronacrisis

De Europese Commissie heeft vanwege de situatie rondom Covid-19 besloten dat rijbewijzen langer geldig zijn.

 • Verliep jouw rijbewijs tussen 1 februari en 1 juni 2020? Dan is het rijbewijs nog geldig tot 1 juli 2021.
 • Verliep jouw rijbewijs tussen 1 juni tot 1 september 2020? Dan is het rijbewijs nog 13 maanden na de verloopdatum geldig.
 • Verloopt jouw rijbewijs tussen 1 september 2020 tot 1 juli 2021? Dan is het rijbewijs nog 10 maanden na de verloopdatum geldig.

Dit geldt niet wanneer het rijbewijs is geschorst of ingevorderd. Bekijk de laatste ontwikkelingen op de website van de Rijksoverheid

Anderen lazen ook:

Wil je meer lezen over auto's?

Ontvang de nieuwste artikelen automatisch in je mailbox. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Wil je nog meer weten?

Hoeveel rijd je per jaar?


km per dag
km per jaar

sluiten

Wil je een Bundelz verzekering aanvragen?

Je staat op het punt om deze pagina te verlaten zonder een verzekering aan te vragen. Wil je een Bundelz verzekering aanvragen?

Nog niet helemaal zeker? We helpen je graag!

Heb je vragen of weet je niet zeker of Bundelz bij je past? Neem gerust contact op, we helpen je graag verder.

Neem contact op Maak je aanvraag later af

Welke aanvullende dekking zou jij graag willen?

Bundelz biedt deze dekkingen nu nog niet aan, maar we zijn altijd in ontwikkeling. Het kan zijn dat we binnenkort extra dekkingen aanbieden. In de tussentijd kun je aanvullende dekkingen vaak los bij een andere verzekeraar verzekeren, terwijl de auto bij Bundelz verzekerd is.

Weet je niet hoeveel je rijdt?

Het maakt niet uit hoeveel kilometers je per jaar rijdt. We doen niets met het aantal dat je hier op geeft. Het is alleen om jou een indicatie te geven van wat je gaat betalen. Je betaalt namelijk niet per jaar, maar per bundel van 1.000 km. De kilometerteller telt hoeveel jij rijdt. Heb je 1.000 km gereden? Dan ontvang je automatisch een nieuwe bundel.

Weet je niet hoeveel je rijdt?

Het maakt niet uit hoeveel kilometers je per jaar rijdt. We doen niets met het aantal dat je hier op geeft. Het is alleen om jou een indicatie te geven van wat je gaat betalen.

Wil je een Bundelz verzekering aanvragen?

Je staat op het punt om deze pagina te verlaten zonder een verzekering aan te vragen. Wil je een Bundelz verzekering aanvragen?

Wil je een herinnering per e-mail ontvangen als jouw huidige verzekering afloopt? Door te klikken op de onderstaande knop, ga je akkoord met het eenmalig versturen van een herinnering. Je ontvangt één maand voordat jouw huidige verzekering afloopt een e-mail.

Vind je Bundelz interessant?

Je staat op het punt om de pagina te verlaten. We horen graag jouw mening om Bundelz te verbeteren.

Kentekenhouder

De kentekenhouder is de eigenaar van de auto. Op het kentekenbewijs staat de naam van de kentekenhouder genoemd. Is de kentekenhouder niet de verzekeringsnemer? Geef dat dan hier aan.

Mail mij de brochure

In de Bundelz brochure vind je de belangrijkste informatie over onze voordelige autoverzekering. Vul je naam en e-mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden. We sturen de brochure per mail naar je toe.Bekijk hier onze privacystatement

Eigen risico

Hoe hoog het eigen risico is dat je moet betalen, hangt af van het soort schade en waar je deze laat herstellen. Er zijn twee mogelijkheden: 
 • Je laat de schade herstellen bij een bedrijf uit ons schadeherstelnetwerk. Het eigen risico is dan per schadegeval:
  1. € 150,- voor het vervangen of repareren van ruitschade;
  2. € 150,- voor het herstellen van alle overige schades.
   Als je beide soorten schades tegelijk oploopt, dan betaal je € 150,-.
 • Je laat de schade herstellen bij een bedrijf buiten ons schadeherstelnetwerk. In dit geval betaal je altijd een eigen risico van € 550,- per schadegeval.
 • Kies je ingangsdatum

  Ingangsdatum
  Houd rekening met de opzegtermijn van je huidige verzekering. De meeste verzekeraars hebben een opzegtermijn van één maand. Kijk in de polisvoorwaarden van jouw huidige verzekeraar voor het opzegtermijn van je autoverzekering. 

  Overstapservice
  Na de volgende stap kun je aangeven dat je van onze overstapservice gebruik wilt maken.


  Ok, begrepen

  Je kunt bij Bundelz een autoverzekering afsluiten als je de auto privé gebruikt. Ben je werknemer in loondienst, dan vallen woon-werkverkeer en zakelijke ritten onder privégebruik. Ben je zzp'er? Dan verzekeren wij je auto onder de volgende voorwaarden:

  Ok, begrepen

  Je betaalt eenmalig €35,- aansluitkosten voor Bundelz. De kosten bestaan uit administratieve kosten (poliskosten) en kosten die wij maken voor de kilometerteller. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf en het versturen van de kilometerteller per post.


  Ok, begrepen

  We hebben je schadevrije jaren nodig om jouw prijs te berekenen. Je vindt het aantal jaren dat je hebt opgebouwd op je meest recente polisblad. Heb je deze gegevens niet bij de hand? Informeer dan bij jouw huidige autoverzekeraar. 

  Het is belangrijk om meteen het juiste aantal schadevrije jaren op te geven. Zo voorkom je een herberekening van jouw prijs of mogelijk zelfs een opzegging van je verzekering.

  Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting op je bundelprijs!


  Ok, begrepen

  Het aantal kilometers is een schatting. Je mag altijd meer of minder rijden dan je aangeeft. Je betaalt niet per jaar, maar per bundel van 1.000 km. Elke bundel heeft dezelfde prijs.


  Ok, begrepen

  Heb je al een Bundelz Autoverzekering en wil je een extra auto verzekeren? Vul een ander e-mailadres in dan het e-mailadres dat bekend is bij Bundelz.


  Ok, begrepen

  Wat is gedekt?

  Wanneer ben je verzekerd?
  De bestuurder en passagiers van jouw auto zijn verzekerd bij een ongeval:

  Je Schadeverzekering Inzittenden wordt gekoppeld aan je bundel. Je betaalt €5 per 1.000 kilometer.

  Wat is gedekt?

  Wa
  Wa-Casco (Allrisk)
  Schade door je auto aan anderen en spullen van anderen
  24 uur per dag hulp bij ongelukken, ook in het buitenland
  Schade door rook, brand, noodweer of dieren op de weg
  Schade door diefstal en joyriding
  Barsten, sterretjes of putjes in je autoruit
  Schade aan je auto, door jou veroorzaakt
  Nieuwwaarde (nieuwe auto)
  2 jaar
  Eigen risico
  €150

  Wat is gedekt?

  Het aantal schades dat wij in een jaar voor jou vergoeden, bepaalt je nieuwe aantal schadevrije jaren. In tabel 1 kun je zien hoeveel schadevrije jaren je terugvalt bij één of meer schades, en welk kortingspercentage bij je nieuwe aantal schadevrije jaren hoort. Je nieuwe kortingspercentage geldt vanaf het eerste verzekeringsjaar na de schadedatum.


  Aantal
  Schadevrije
  Jaren
  Kortingspercentage Je nieuwe aantal schadevrije jaren, bij...
  WA Casco 0 schades 1 schade 2 schade 3 schade 4 schades of meer
  > = 16 80% 80% 17 10 5 0 -5
  15 80% 80% 16 10 5 0 -5
  14 80% 80% 15 9 4 -1 -5
  13 80% 80% 14 8 3 -2 -5
  12 80% 80% 13 7 2 -3 -5
  11 80% 80% 12 6 1 -4 -5
  10 80% 80% 11 5 0 -5 -5
  9 78% 78% 10 4 -1 -5 -5
  8 76% 76% 9 3 -2 -5 -5
  7 74% 74% 8 2 -3 -5 -5
  6 72% 72% 7 1 -4 -5 -5
  5 70% 70% 6 0 -5 -5 -5
  4 67,5% 67,5% 5 -1 -5 -5 -5
  3 65% 65% 4 -2 -5 -5 -5
  2 60% 60% 3 -3 -5 -5 -5
  1 55% 55% 2 -4 -5 -5 -5
  0 50% 50% -5 -5 -5 -5 -5
  -1 45% 45% -5 -5 -5 -5 -5
  -2 35% 35% -1 -5 -5 -5 -5
  -3 25% 25% -2 -5 -5 -5 -5
  -4 15% 15% -3 -5 -5 -5 -5
  -5 0% 0% -4 -5 -5 -5 -5

  Zo berekenen we jouw besparing

  Jouw besparing is gebaseerd op het bedrag dat je tot nu toe bij Bundelz hebt betaald. Hierbij zijn we uitgegaan van jouw gemiddelde bundelprijs en het totaal aantal bundels.

  Dit bedrag hebben we vergeleken met wat jij ongeveer bij een reguliere autoverzekering zou betalen voor dezelfde periode. We zijn hierbij uitgegaan van de premie van Nationale-Nederlanden, de risicodrager van Bundelz.

  Het verschil tussen de premie van een reguliere autoverzekering en jouw totale prijs bij Bundelz is jouw besparing.

  Je auto is (nog) niet geschikt

  Je kunt je auto op dit moment niet verzekeren bij Bundelz, omdat de Bundelz kilometerteller niet geschikt is voor hybride/elektrische auto's We zijn bezig met een oplossing. Wil je dat we je op de hoogte houden? Laat dan hier je e-mailadres achter.

  Naam
  E-mail


  Bekijk hier onze privacystatement

  Smartphones

  Voor Bundelz heb je een smartphone nodig. Hiermee download je de Bundelz app. Een smartphone is een mobiele telefoon met internet en bluetooth. Is je smartphone al een aantal jaar oud? Controleer of je de meest recente softwareversie hebt geïnstalleerd:

  Kilometerteller

  De kilometerteller telt hoeveel kilometer je rijdt. Zo weten wij wanneer je 1.000 km hebt gereden en een nieuwe bundel nodig hebt. De kilometerteller plaats je eenvoudig in jouw auto met de handleiding in de Bundelz app. Kom je er niet uit? De KwikFit bij jou in de buurt plaatst de kilometerteller gratis in jouw auto. Activeer de kilometerteller na het plaatsen met behulp van de Bundelz app op je smartphone. De activatie wordt stap voor stap uitgelegd.

  Bijwerken

  De kilometerteller telt hoeveel kilometer je rijdt. De Bundelz app op je smartphone laat zien hoeveel kilometertegoed je nog hebt. Om de kilometerstand in de Bundelz app bij te werken, moet je de Bundelz app op je smartphone verbinden met de kilometerteller in je auto. Je dient dit minimaal één keer in de drie weken te doen. Zo zie je precies hoeveel kilometer er nog in je bundel zit. En weten wij wanneer je een nieuwe bundel nodig hebt.