Een nieuw of verlopen rijbewijs aanvragen: hoe doe je dat?

Wanneer je rijbewijs is verlopen mag je niet meer rijden totdat je een nieuw rijbewijs hebt. Je kunt een boete krijgen als je geen geldig rijbewijs kunt overhandigen. Zorg ervoor dat het rijbewijs voldoende leesbaar is en niet beschadigd. Wij leggen uit hoe je een nieuw rijbewijs kunt aanvragen.

Aanvragen of verlengen van een nieuw rijbewijs

Op je rijbewijs zie je de datum tot wanneer het rijbewijs geldig is. Vanaf de datum dat het rijbewijs is verlopen moet je een nieuw rijbewijs hebben. Je kunt een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij sommigen gemeenten is het ook mogelijk om een rijbewijs digitaal aan te vragen.

Als je het rijbewijs digitaal aanvraag, duurt dit ongeveer 2 werkdagen. Als je bij de gemeente langsgaat, duurt het ongeveer 5 werkdagen. In beide gevallen kost het ongeveer €40. Bij een spoedaanvraag voor 15:00 uur kun je het rijbewijs de volgende werkdag ophalen. Een spoedaanvraag kost in 2020 € 74,75 euro.

Dit heb je nodig bij het aanvragen/verlengen

Voor het digitaal aanvragen heb je nodig:

 • Een geldig paspoort
 • Rijbewijs met chip (uitgegeven na 14 november 2014) of identiteitskaart
 • Een mobiele telefoon. Dit moet een Android smartphone zijn, versie 6.0 of hoger, óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13. Deze telefoons hebben een chiplezer die nodig is voor een identiteitscheck.
 • Een digitale pasfoto

Voor het aanvragen bij een loket heb je nodig:

 • Een kleurenpasfoto
 • Geldig identiteitsbewijs
 • Rijbewijs of verklaring van rijvaardigheid
 • Verklaring van geschiktheid, indien er een medische keuring vereist is

Wat gebeurt er als je door blijft rijden met een verlopen rijbewijs?

Als je rijbewijs verlopen is, mag je niet meer de weg op. Als de politie je aanhoudt tijdens het rijden, moet je altijd in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Wanneer je rijbewijs is verlopen kan je er een flinke boete voor krijgen. In 2020 ligt de prijs van zo’n boete tussen de 95 en 360 euro, volgens cijfers van de Boetebase.

In 5 stappen een rijbewijs aanvragen voor 75-plussers

Voor mensen van 75 jaar of ouder ziet het verlengen van het rijbewijs er zo uit:

 1. Vul de gezondheidsverklaring in: hierin geef je aan welke medicijnen je gebruikt en verdere gezondheidsklachten. Deze verklaring vul je online in via Mijn CBR of op papier. Deze verklaring moet 4 maanden voor het verlopen van het rijbewijs worden ingevuld.
 2. Medische keuring: het CBR stuurt je het verzoek om een afspraak te maken bij een keuringsarts. Deze arts onderzoekt je gezondheid en vult de benodigde formulieren in. Wanneer de arts dit online doet, komen de formulieren automatisch bij het CBR terecht. Indien dit op papier gebeurt, stuur je deze formulieren zelf naar het CBR.
 3. De beoordeling: uiteindelijk beoordeelt een arts van het CBR alle ontvangen informatie en bepaalt of je nog rijgeschikt bent. Indien dat het geval is, kun je je rijbewijs verlengen en daarvoor een aanvraag doen. Dit gebeurt op dezelfde manier als hierboven beschreven.

Het CBR heeft momenteel een achterstand in het beoordelen van gezondheidsverklaringen. Daarom is het per 1 december 2019 onder bepaalde voorwaarden mogelijk voor 75 plussers om tot 1 jaar na het verlopen van het rijbewijs te blijven rijden. Deze verlenging wordt opgenomen in het Rijbewijzenregister. Wanneer je een gezondheidsverklaring hebt ingediend, ontvang je van het CBR een brief als je in deze regeling valt. Er zijn verschillende uitzonderingen geformuleerd. Let er wel op dat je niet met een verlopen rijbewijs in het buitenland mag rijden. Ook niet als je in de regeling van de administratieve verlenging valt.

Rijbewijs verlengen tijdens de coronacrisis

De Europese Commissie heeft vanwege de situatie rondom Covid-19 besloten dat rijbewijzen, welke verlopen in de periode van 1 februari 2020 t/m 31 augustus 2020, 7 maanden langer geldig zijn. Dit geldt niet wanneer het rijbewijs is geschorst of ingevorderd.

Anderen lazen ook:

Wil je nog meer weten?

Mogen wij je bellen voor feedback?

Je staat op het punt deze pagina te verlaten zonder de verzekering af te sluiten. Wij willen graag van jou leren om onze dienst te verbeteren. Jouw telefoonnummer gebruiken we eenmalig om je te bellen voor feedback.

Wil je een Bundelz verzekering aanvragen?

Je staat op het punt om deze pagina te verlaten zonder een verzekering aan te vragen. Wil je een Bundelz verzekering aanvragen?

Kentekenhouder

De kentekenhouder is de eigenaar van de auto. Op het kentekenbewijs staat de naam van de kentekenhouder genoemd. Is de kentekenhouder niet de verzekeringsnemer? Geef dat dan hier aan.

Mail mij de brochure

In de Bundelz brochure vind je de belangrijkste informatie over onze voordelige autoverzekering. Vul je naam en e-mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden. We sturen de brochure per mail naar je toe.Bekijk hier onze privacystatement

Eigen risico

Hoe hoog het eigen risico is dat je moet betalen, hangt af van het soort schade en waar je deze laat herstellen. Er zijn twee mogelijkheden: 
 • Je laat de schade herstellen bij een bedrijf uit ons schadeherstelnetwerk. Het eigen risico is dan per schadegeval:
  1. € 150,- voor het vervangen of repareren van ruitschade;
  2. € 150,- voor het herstellen van alle overige schades.
   Als je beide soorten schades tegelijk oploopt, dan betaal je € 150,-.
 • Je laat de schade herstellen bij een bedrijf buiten ons schadeherstelnetwerk. In dit geval betaal je altijd een eigen risico van € 550,- per schadegeval.
 • Kies je ingangsdatum

  Ingangsdatum
  Houd rekening met de opzegtermijn van je huidige verzekering. Laat je Bundelz verzekering ingaan op de dag dat je huidige verzekering afloopt. 

  Overstapservice
  Na de volgende stap kun je aangeven dat je van onze overstapservice gebruik wilt maken.


  Ok, begrepen

  Je kunt bij Bundelz een autoverzekering afsluiten als je de auto privé gebruikt. Ben je werknemer in loondienst, dan vallen woon-werkverkeer en zakelijke ritten onder privégebruik. Ben je zzp'er? Dan verzekeren wij je auto onder de volgende voorwaarden:

  Ok, begrepen

  Je betaalt eenmalig €35,- aansluitkosten voor Bundelz. De kosten bestaan uit administratieve kosten (poliskosten) en kosten die wij maken voor de kilometerteller. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf en het versturen van de kilometerteller per post.


  Ok, begrepen

  We hebben je schadevrije jaren nodig om jouw prijs te berekenen. Je vindt het aantal jaren dat je hebt opgebouwd op je meest recente polisblad. Heb je deze gegevens niet bij de hand? Informeer dan bij jouw huidige autoverzekeraar. 

  Het is belangrijk om meteen het juiste aantal schadevrije jaren op te geven. Zo voorkom je een herberekening van jouw prijs of mogelijk zelfs een opzegging van je verzekering.

  Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting op je bundelprijs!


  Ok, begrepen

  Het aantal kilometers dat je hier aangeeft is niet van invloed op jouw bundelprijs. We gebruiken het om jou een indicatie te geven van wat je per jaar gaat betalen. Je mag altijd meer of minder rijden dan je hier aangeeft. Je blijft hetzelfde bedrag per 1.000 km betalen.


  Ok, begrepen

  Wat is gedekt?

  Wanneer ben je verzekerd?
  De bestuurder en passagiers van jouw auto zijn verzekerd bij een ongeval:

  Je Schadeverzekering Inzittenden wordt gekoppeld aan je bundel. Je betaalt €5 per 1.000 kilometer.

  Wat is gedekt?

  Wa
  Wa-Casco (Allrisk)
  Schade door je auto aan anderen en spullen van anderen
  24 uur per dag hulp bij ongelukken, ook in het buitenland
  Schade door rook, brand, noodweer of dieren op de weg
  Schade door diefstal en joyriding
  Barsten, sterretjes of putjes in je autoruit
  Schade aan je auto, door jou veroorzaakt
  Nieuwwaarde (nieuwe auto)
  2 jaar
  Eigen risico
  €150

  Wat is gedekt?

  Het aantal schades dat wij in een jaar voor jou vergoeden, bepaalt je nieuwe aantal schadevrije jaren. In tabel 1 kun je zien hoeveel schadevrije jaren je terugvalt bij één of meer schades, en welk kortingspercentage bij je nieuwe aantal schadevrije jaren hoort. Je nieuwe kortingspercentage geldt vanaf het eerste verzekeringsjaar na de schadedatum.


  Aantal
  Schadevrije
  Jaren
  Kortingspercentage Je nieuwe aantal schadevrije jaren, bij...
  WA Casco 0 schades 1 schade 2 schade 3 schade 4 schades of meer
  > = 16 80% 80% 17 10 5 0 -5
  15 80% 80% 16 10 5 0 -5
  14 80% 80% 15 9 4 -1 -5
  13 80% 80% 14 8 3 -2 -5
  12 80% 80% 13 7 2 -3 -5
  11 80% 80% 12 6 1 -4 -5
  10 80% 80% 11 5 0 -5 -5
  9 78% 78% 10 4 -1 -5 -5
  8 76% 76% 9 3 -2 -5 -5
  7 74% 74% 8 2 -3 -5 -5
  6 72% 72% 7 1 -4 -5 -5
  5 70% 70% 6 0 -5 -5 -5
  4 67,5% 67,5% 5 -1 -5 -5 -5
  3 65% 65% 4 -2 -5 -5 -5
  2 60% 60% 3 -3 -5 -5 -5
  1 55% 55% 2 -4 -5 -5 -5
  0 50% 50% -5 -5 -5 -5 -5
  -1 45% 45% -5 -5 -5 -5 -5
  -2 35% 35% -1 -5 -5 -5 -5
  -3 25% 25% -2 -5 -5 -5 -5
  -4 15% 15% -3 -5 -5 -5 -5
  -5 0% 0% -4 -5 -5 -5 -5