Lentecheck: auto-onderhoud voor een veilige en frisse auto

Weg met winterse ongemakken. Zorg dat je auto als een zonnetje loopt en lentefris is nu het voorjaar begint. Tijd voor een lekkere lentecheck om met een blinkende én veilige auto de weg op te gaan. Daarom 7 auto-onderhoud tips voor af&toe rijders van Bundelz. 

Spik en span auto-interieur

Een schone, frisse auto rijdt wel zo prettig en opgeruimd staat netjes. Ook als je af&toe de auto start. Wapen je met stofzuiger, poetsdoekjes en prullenbak en schud de winterse deken van je auto af. Weg met vieze luchtjes, papiertjes, oude snoepjes en andere ongein die niet in een auto thuishoort.

Auto wassen en poetsen

IJs, sneeuw, pekel en dooiresten zijn geen vrienden van je auto. Zorg daarom dat je je auto goed schoonspuit (carrosserie en wielen) en wast. Voor het gemak is een was- en poetsbeurt bij een wasstraat, zeker na de winter, een aanrader. Zelf doen is goedkoper en een auto-wasset is zo gekocht.

Dit heb je nodig om jouw auto te wassen:

  • Een emmer sop
  • Een (microvezel) washandschoen
  • Een droogdoek die het lak niet beschadigt
  • Eventueel een hogedrukspuit. Let op: maak geen draaiende schoonmaakbewegingen en voorkom waskrassen (swirls).

Niet af&toe, maar vaak je bandenspanning controleren

Allereerst: heb je winterbanden, plan dan een afspraak bij de garage om deze te vervangen voor het zomerse type. Controleer verder (regelmatig) de bandenspanning. Alle autobanden verliezen langzaam lucht, ook bij kortere ritjes. Wist je dat ruim 60 procent van de Nederlandse autorijders met een te lage bandenspanning rijdt? Daarom is er nu Kies de beste band met autotips om veilig de weg op te gaan. Een goede bandenspanning bespaart al snel €150 euro per jaar.

Check je ruitenwissers en ruitensproeiervloeistof

April doet wat hij wil en dus kan er af&toe een regenbuitje vallen. Zorg dat de ruitenwissers het goed doen en er voldoende ruitensproeiervloeistof in het reservoir zit. De antivries kan in de kast, de zomerse, felroze vloeistof mag afgestoft. De roze variant gaat beter zomerse euvels te lijf zoals vliegjes en plakkerige boomhars.

Oliepeil controleren

Geen peil op te trekken? Valt mee. Olie peilen is niet ingewikkeld en goed om regelmatig te doen. Hoe vaak hangt af van het aantal kilometers dat je rijdt, van je rijstijl en van het olieverbruik van je auto. Eens per maand is sowieso slim. Gebruik hiervoor de peilstok in het motorblok van de auto. Bijvullen is nodig om motorproblemen te voorkomen.

Tip! Bij kortere autoritjes vervuilt de motorolie meestal eerder door condens. Plan daarom af&toe een wat langere rit en laat de motor goed warm worden.

Check koel- en remvloeistof

Het is eenvoudig om zelf koel- en remvloeistof van de auto te checken in de reservoirs onder de motorkap. Doe dit als de auto stilstaat. Bijvullen is niet vaak nodig, maar als dat het geval is, laat dit dan door een specialist doen. Iets als remvloeistof is van levensbelang. De richtlijn voor het verversen van remvloeistof is eens per twee jaar, kijk altijd even wat jouw automerk adviseert.

Airco controle en af&toe arko

Houd je hoofd koel, ook als straks de zon volop schijnt. Doe daarom een aircocheck. Ja, ook een airco heeft onderhoud nodig en veel garages bieden dit aan. Een kapotte airco laten maken kan aardig in de papieren lopen. Is het echt warm, ruil de airco dan eerst even in voor de ouderwetse arko, Alle Ramen Kunnen Open. Daarmee koelt de auto van binnen sneller af en dat bespaart brandstofkosten.

Pak jij in de lente vaker de fiets en staat je auto regelmatig stil? Dan ben je misschien goedkoper uit met Bundelz, de eerste prepaid autoverzekering van Nederland. Bij Bundelz betaal je alleen voor de kilometers die je rijdt, maar ben je wel áltijd verzekerd. Wel zo eerlijk, toch? Bereken hoeveel jij kunt besparen!


Bereken mijn bundelprijs Start vandaag nog met besparen