Maak jouw auto winterklaar in 9 tips

De winter is zwaarder voor je auto dan de zomer. De koude temperaturen zorgen voor bevroren ruiten, weinig grip en een lege accu. We geven je tips voor schone ruiten, bevroren deuren en de juiste banden. Zo komt jouw auto de winter wel door!

1. Zorg voor goede banden

Controleer de bandenspanning regelmatig en check dan ook meteen het profiel. Zit er weinig profiel op jouw zomerbanden? Laat de garage er winterbanden onder zetten. Dit zorgt voor meer grip en een kortere remweg op gladde wegen.
Ga je op wintersport? In sommige landen is het verplicht om winterbanden te hebben.

2. Koop ruitenwisservloeistof met anti-vries

Neem een ruitenwisservloeistof met antivries voor de wintermaanden. Dit voorkomt dat de vloeistof bevriest bij lage temperaturen. Antivries ruitenvloeistof herken je aan de blauwe kleur.

3. Laat de accu doormeten

De winterse temperaturen laten de accu sneller leeglopen. Controleer of jouw accu niet versleten is. Voorkom een lege accu door langere ritten te rijden. Tijdens een korte rit heeft de accu niet voldoende tijd om op te laden.  

4. Parkeer in de eerste versnelling

De handrem kan vastvriezen als de auto geparkeerd staat. Parkeer de auto daarom in de eerst versnelling of in de P stand.

5. Controleer de koelvloeistof

Zorg dat de koelvloeistof op voldoende niveau is en eventueel anti-vries bevat. Weet je niet welke koelvloeistof je nodig hebt? Deze soort is geschikt voor jouw auto.

6. Maak de ruiten schoon

Op schone ruiten ontstaat minder snel condens. Heb je toch last van condens? Gebruik niet je handen, maar een schone doek om de ruit droog te maken. De airco laat de condens ook verdwijnen.

7. Smeer de autodeuren in

De deurrubbers van de auto kunnen vastvriezen, waardoor je de deur niet meer open krijgt. Smeer de deurrubbers in met vaseline of talkpoeder om de auto winterklaar te maken. Voor het deurslot gebruik je een speciale slotspray. Dat voorkomt een bevroren slot.

8. Leg een deken op de voorruit

Wil je niet krabben in de ochtend? Een deken op de voorruit voorkomt ijsvorming. De andere ramen maak je ijsvrij met ruitontdooier. 

9. Wees voorbereid

Haal voldoende spullen in huis om de winter door te komen. Dit heb je nodig:

  • Ijskrabber
  • Deken voor de voorruit
  • Ruitontdooiers en slotontdooiers. Bewaar deze in huis.
  • Anti-vries ruitenwisservloeistof en koelvloeistof
  • Warme dekens, voor het geval je pech krijgt.

Anderen lazen ook:


Bereken mijn bundelprijs Start vandaag nog met besparen