Het schorsen van je auto als je deze lange tijd niet gebruikt

Gebruik je een periode jouw voertuig niet? Dan kun je ervoor kiezen om jouw voertuig te schorsen. Het voordeel van een schorsing is dat je gedurende deze periode niet hoeft te voldoen aan de APK-plicht, de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en de motorrijtuigenbelasting. Dat scheelt in de kosten.

Hoe schors ik mijn auto?

Je kunt via de website van het RDW of bij een kentekenloket het kenteken van je voertuig zelf schorsen. Wanneer je het online regelt heb je jouw DigiD nodig. De schorsing gaat bij het aanvragen direct in en duurt 1, 2 of 3 jaar, afhankelijk van jouw keuze.

Je kunt de schorsing na deze periode zelf weer verlengen. Tijdens de schorsing mag je niet meer de openbare weg op met jouw voertuig. Zelfs niet op een openbare parkeerplek of in een openbare garage.

Hoeveel kost het om een auto te schorsen?

De actuele kosten om jouw voertuig te schorsen kun je vinden op de website van de RDW. Hieronder hebben we een overzicht gezet van de kosten. Er is een onderscheid in een hoog en laag tarief. Het lage tarief geldt voor auto’s van 15 jaar of ouder en wanneer je een verlenging van de schorsing aanvraagt.

De kosten van een auto schorsen in 2020

Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW €73,10
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW €24,10
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 2 jaar €97,20
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 2 jaar €48,20
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 3 jaar €121,30
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 3 jaar €72,30

Bron: RDW

Wat gebeurt er na het schorsen van je auto?

Na de schorsing hoef je niet te voldoen aan de APK-plicht, de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en de motorrijtuigenbelasting. De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch. Let er wel op dat je zelf de autoverzekering moet beëindigen, want dit gaat niet automatisch. Wanneer de schorsingsperiode is afgelopen of wanneer je de schorsing zelf wat eerder wilt beëindigen, moet je direct weer voldoen aan alle voertuigverplichtingen.

Wil je niet schorsen, maar wel weinig kosten?

Vind je schorsen een te grote stap, maar rijd je weinig in jouw auto? Kijk dan eens bij Bundelz autoverzekeringen. Hier betaal je slechts voor gebruik. Bereken hoeveel jij kan besparen op je verzekering.

Anderen lazen ook:


Bereken mijn bundelprijs Start vandaag nog met besparen