Auto of kenteken overschrijven: zet de auto op jouw naam

Je hebt een nieuwe of andere auto gekocht en je wilt uiteraard zo snel mogelijk de weg op. De auto moet je overschrijven zodat het kenteken op naam wordt gezet. Wat moet je regelen?

Wat is het overschrijven van een kenteken?

Je hebt een nieuwe auto gekocht en dus ben jij de nieuwe eigenaar van het voertuig. Maar daar moet je wel nog iets voor doen: het kenteken overschrijven op jouw naam. Daarna is de auto pas écht van jou! Waar je jouw nieuwe of andere auto koopt, maakt vaak uit voor de wijze waarop het overschrijven gebeurt. 

Hoe schrijf je een auto over?

Het overschrijven van een auto kan op twee manieren:

 • Bij de autodealer: Koop je jouw auto bij een bedrijf met een RDW-erkenning, dan schrijft de autodealer het kenteken vaak voor je over, zodat het voertuig op jouw naam staat. Je herkent een RDW erkend bedrijf aan een wit/oranje sticker met daarop geschreven “RDW erkend voertuigen op naam zetten’’.
 • Bij een particulier: Als je je auto bij een particulier hebt gekocht, dan schrijf je zelf het kenteken over op jouw naam. Je regelt dit bij een PostNL-kantoor, via een RDW-loket of gemakkelijk online via DigiD. Hieronder leggen we uit welke documenten je daarvoor nodig hebt.

Welke documenten heb je nodig om het kenteken over te schrijven?

Om het kenteken op jouw naam te zetten heb je in ieder geval nodig:

 • Een geldig legitimatiebewijs.
 • Een originele tenaamstellingsbewijs (deel IB)
 • Een overschrijvingsbewijs óf een tenaamstellingscode (9 cijferige code)
 • Je kentekencard (kentekenbewijs)

Deze laatste twee documenten vraag je aan de verkoper van het voertuig.

Wat te doen na het overschrijven van het kenteken?

Je ontvangt na het overschrijven een nieuw tenaamstellingsverslag als bewijs van de overschrijving. Ook krijg je een vrijwaringsbewijs van de auto, welke je aan de verkoper geeft. Waarom is dat nodig? De verkopende partij kan zo zijn eigen autoverzekering beëindigen.

Na het overschrijven stuurt het RDW een kentekencard (kentekenbewijs) naar je op. Op deze pas staan belangrijke gegevens van de auto en van jou als eigenaar van het voertuig. Zorg er voor dat je de kentekencard apart bewaart van het tenaamstellingsverslag. Bij diefstal kan iemand met deze twee documenten de auto namelijk verkopen of op een andere naam zetten.

Op de kentekencard vind je ook de meldcode. Deze code heb je nodig om een autoverzekering af te sluiten. Je bent bij wet verplicht om een autoverzekering te hebben, zodra je een voertuig op jouw naam hebt staan.

Wil je de weg op? Sluit een autoverzekering af

Bij Bundelz sluit je een autoverzekering af met een volwaardige dekking. Je betaalt alleen voor gebruik. Rijd je weinig, bijvoorbeeld omdat deze auto dienst doet als tweede auto in het gezin, dan is Bundelz Autoverzekering een voordelige keuze. Je betaalt bij Bundelz per 1.000 kilometer in plaats van een vaste premie per maand.

Bereken nu hoeveel jij kunt besparen op je autoverzekering!

Anderen lazen ook:

Wil je nog meer weten?

Mogen wij je bellen voor feedback?

Je staat op het punt deze pagina te verlaten zonder de verzekering af te sluiten. Wij willen graag van jou leren om onze dienst te verbeteren. Jouw telefoonnummer gebruiken we eenmalig om je te bellen voor feedback.

Wil je een Bundelz verzekering aanvragen?

Je staat op het punt om deze pagina te verlaten zonder een verzekering aan te vragen. Wil je een Bundelz verzekering aanvragen?

Kentekenhouder

De kentekenhouder is de eigenaar van de auto. Op het kentekenbewijs staat de naam van de kentekenhouder genoemd. Is de kentekenhouder niet de verzekeringsnemer? Geef dat dan hier aan.

Mail mij de brochure

In de Bundelz brochure vind je de belangrijkste informatie over onze voordelige autoverzekering. Vul je naam en e-mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden. We sturen de brochure per mail naar je toe.Bekijk hier onze privacystatement

Eigen risico

Hoe hoog het eigen risico is dat je moet betalen, hangt af van het soort schade en waar je deze laat herstellen. Er zijn twee mogelijkheden: 
 • Je laat de schade herstellen bij een bedrijf uit ons schadeherstelnetwerk. Het eigen risico is dan per schadegeval:
  1. € 150,- voor het vervangen of repareren van ruitschade;
  2. € 150,- voor het herstellen van alle overige schades.
   Als je beide soorten schades tegelijk oploopt, dan betaal je € 150,-.
 • Je laat de schade herstellen bij een bedrijf buiten ons schadeherstelnetwerk. In dit geval betaal je altijd een eigen risico van € 550,- per schadegeval.
 • Kies je ingangsdatum

  Ingangsdatum
  Houd rekening met de opzegtermijn van je huidige verzekering. Laat je Bundelz verzekering ingaan op de dag dat je huidige verzekering afloopt. 

  Overstapservice
  Na de volgende stap kun je aangeven dat je van onze overstapservice gebruik wilt maken.


  Ok, begrepen

  Je kunt bij Bundelz een autoverzekering afsluiten als je de auto privé gebruikt. Ben je werknemer in loondienst, dan vallen woon-werkverkeer en zakelijke ritten onder privégebruik. Ben je zzp'er? Dan verzekeren wij je auto onder de volgende voorwaarden:

  Ok, begrepen

  Je betaalt eenmalig €35,- aansluitkosten voor Bundelz. De kosten bestaan uit administratieve kosten (poliskosten) en kosten die wij maken voor de kilometerteller. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf en het versturen van de kilometerteller per post.


  Ok, begrepen

  We hebben je schadevrije jaren nodig om jouw prijs te berekenen. Je vindt het aantal jaren dat je hebt opgebouwd op je meest recente polisblad. Heb je deze gegevens niet bij de hand? Informeer dan bij jouw huidige autoverzekeraar. 

  Het is belangrijk om meteen het juiste aantal schadevrije jaren op te geven. Zo voorkom je een herberekening van jouw prijs of mogelijk zelfs een opzegging van je verzekering.

  Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting op je bundelprijs!


  Ok, begrepen

  Het aantal kilometers dat je hier aangeeft is niet van invloed op jouw bundelprijs. We gebruiken het om jou een indicatie te geven van wat je per jaar gaat betalen. Je mag altijd meer of minder rijden dan je hier aangeeft. Je blijft hetzelfde bedrag per 1.000 km betalen.


  Ok, begrepen

  Wat is gedekt?

  Wanneer ben je verzekerd?
  De bestuurder en passagiers van jouw auto zijn verzekerd bij een ongeval:

  Je Schadeverzekering Inzittenden wordt gekoppeld aan je bundel. Je betaalt €5 per 1.000 kilometer.

  Wat is gedekt?

  Wa
  Wa-Casco (Allrisk)
  Schade door je auto aan anderen en spullen van anderen
  24 uur per dag hulp bij ongelukken, ook in het buitenland
  Schade door rook, brand, noodweer of dieren op de weg
  Schade door diefstal en joyriding
  Barsten, sterretjes of putjes in je autoruit
  Schade aan je auto, door jou veroorzaakt
  Nieuwwaarde (nieuwe auto)
  2 jaar
  Eigen risico
  €150

  Wat is gedekt?

  Het aantal schades dat wij in een jaar voor jou vergoeden, bepaalt je nieuwe aantal schadevrije jaren. In tabel 1 kun je zien hoeveel schadevrije jaren je terugvalt bij één of meer schades, en welk kortingspercentage bij je nieuwe aantal schadevrije jaren hoort. Je nieuwe kortingspercentage geldt vanaf het eerste verzekeringsjaar na de schadedatum.


  Aantal
  Schadevrije
  Jaren
  Kortingspercentage Je nieuwe aantal schadevrije jaren, bij...
  WA Casco 0 schades 1 schade 2 schade 3 schade 4 schades of meer
  > = 16 80% 80% 17 10 5 0 -5
  15 80% 80% 16 10 5 0 -5
  14 80% 80% 15 9 4 -1 -5
  13 80% 80% 14 8 3 -2 -5
  12 80% 80% 13 7 2 -3 -5
  11 80% 80% 12 6 1 -4 -5
  10 80% 80% 11 5 0 -5 -5
  9 78% 78% 10 4 -1 -5 -5
  8 76% 76% 9 3 -2 -5 -5
  7 74% 74% 8 2 -3 -5 -5
  6 72% 72% 7 1 -4 -5 -5
  5 70% 70% 6 0 -5 -5 -5
  4 67,5% 67,5% 5 -1 -5 -5 -5
  3 65% 65% 4 -2 -5 -5 -5
  2 60% 60% 3 -3 -5 -5 -5
  1 55% 55% 2 -4 -5 -5 -5
  0 50% 50% -5 -5 -5 -5 -5
  -1 45% 45% -5 -5 -5 -5 -5
  -2 35% 35% -1 -5 -5 -5 -5
  -3 25% 25% -2 -5 -5 -5 -5
  -4 15% 15% -3 -5 -5 -5 -5
  -5 0% 0% -4 -5 -5 -5 -5