Een nieuw of verlopen rijbewijs aanvragen: hoe doe je dat?

Wanneer je rijbewijs is verlopen mag je niet meer rijden totdat je een nieuw rijbewijs hebt. Je kunt een boete krijgen als je geen geldig rijbewijs kunt overhandigen. Zorg ervoor dat het rijbewijs voldoende leesbaar is en niet beschadigd. Wij leggen uit hoe je een nieuw rijbewijs kunt aanvragen.

Aanvragen of verlengen van een nieuw rijbewijs

Op je rijbewijs zie je de datum tot wanneer het rijbewijs geldig is. Vanaf de datum dat het rijbewijs is verlopen moet je een nieuw rijbewijs hebben. Je kunt een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij sommigen gemeenten is het ook mogelijk om een rijbewijs digitaal aan te vragen.

Als je het rijbewijs digitaal aanvraag, duurt dit ongeveer 2 werkdagen. Als je bij de gemeente langsgaat, duurt het ongeveer 5 werkdagen. In beide gevallen kost het ongeveer €40. Bij een spoedaanvraag voor 15:00 uur kun je het rijbewijs de volgende werkdag ophalen. Een spoedaanvraag kost in 2020 € 74,75 euro.

Dit heb je nodig bij het aanvragen/verlengen

Voor het digitaal aanvragen heb je nodig:

 • Een geldig paspoort
 • Rijbewijs met chip (uitgegeven na 14 november 2014) of identiteitskaart
 • Een mobiele telefoon. Dit moet een Android smartphone zijn, versie 6.0 of hoger, óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13. Deze telefoons hebben een chiplezer die nodig is voor een identiteitscheck.
 • Een digitale pasfoto

Voor het aanvragen bij een loket heb je nodig:

 • Een kleurenpasfoto
 • Geldig identiteitsbewijs
 • Rijbewijs of verklaring van rijvaardigheid
 • Verklaring van geschiktheid, indien er een medische keuring vereist is

Wat gebeurt er als je door blijft rijden met een verlopen rijbewijs?

Als je rijbewijs verlopen is, mag je niet meer de weg op. Als de politie je aanhoudt tijdens het rijden, moet je altijd in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Wanneer je rijbewijs is verlopen kan je er een flinke boete voor krijgen. In 2020 ligt de prijs van zo’n boete tussen de 95 en 360 euro, volgens cijfers van de Boetebase.

In 5 stappen een rijbewijs aanvragen voor 75-plussers

Voor mensen van 75 jaar of ouder ziet het verlengen van het rijbewijs er zo uit:

 1. Vul de gezondheidsverklaring in: hierin geef je aan welke medicijnen je gebruikt en verdere gezondheidsklachten. Deze verklaring vul je online in via Mijn CBR of op papier. Deze verklaring moet 4 maanden voor het verlopen van het rijbewijs worden ingevuld.
 2. Medische keuring: het CBR stuurt je het verzoek om een afspraak te maken bij een keuringsarts. Deze arts onderzoekt je gezondheid en vult de benodigde formulieren in. Wanneer de arts dit online doet, komen de formulieren automatisch bij het CBR terecht. Indien dit op papier gebeurt, stuur je deze formulieren zelf naar het CBR.
 3. De beoordeling: uiteindelijk beoordeelt een arts van het CBR alle ontvangen informatie en bepaalt of je nog rijgeschikt bent. Indien dat het geval is, kun je je rijbewijs verlengen en daarvoor een aanvraag doen. Dit gebeurt op dezelfde manier als hierboven beschreven.

Het CBR heeft momenteel een achterstand in het beoordelen van gezondheidsverklaringen. Daarom is het per 1 december 2019 onder bepaalde voorwaarden mogelijk voor 75 plussers om tot 1 jaar na het verlopen van het rijbewijs te blijven rijden. Deze verlenging wordt opgenomen in het Rijbewijzenregister. Wanneer je een gezondheidsverklaring hebt ingediend, ontvang je van het CBR een brief als je in deze regeling valt. Er zijn verschillende uitzonderingen geformuleerd. Let er wel op dat je niet met een verlopen rijbewijs in het buitenland mag rijden. Ook niet als je in de regeling van de administratieve verlenging valt.

Rijbewijs verlengen tijdens de coronacrisis

De Europese Commissie heeft vanwege de situatie rondom Covid-19 besloten dat rijbewijzen, welke verlopen in de periode van 1 februari 2020 t/m 31 augustus 2020, 7 maanden langer geldig zijn. Dit geldt niet wanneer het rijbewijs is geschorst of ingevorderd.

Anderen lazen ook:


Bereken mijn bundelprijs Start vandaag nog met besparen