Zuinig rijden: 10 snelle bespaartips voor je auto

Ben je een mooi-weer-rijder, stiekem af&toe een snelheidsduivel of een controlerijder? Welk type autorijder je ook bent, met een paar aanpassingen in je rijstijl rijd je al zuiniger. Goed voor het milieu, en goed voor de portemonnee. Daarom verzamelde Bundelz 10 bespaartips voor je auto. 

1. Zuinig rijden: schakel vlot en veilig

Heb je een handgeschakelde auto? Bespaar dan door snel te schakelen. Daarmee blijft het toerental laag en dat is gunstig voor het brandstofverbruik. Hoe hoger het toerental, hoe hoger het brandstofverbruik. Tip: schakel bij 50 km per uur naar de vierde versnelling, en rijd 70/80 km per uur in z’n vijf. 

2. Laat je auto uitrollen in plaats van te remmen

Stoplicht in zicht? Dat betekent snelheid verminderen. Laat je het gas los en laat de auto uitrollen in plaats van af te remmen, dan rijd je zuiniger. Ook hoef je bij deze rijstijl meestal minder op te trekken, waarmee je nog wat extra bespaart. Eigenlijk is het simpel: harder optrekken en harder remmen staat gelijk aan een hoger brandstofverbruik. Heb je een oudere auto? Bespaar dan door de auto uit te laten rollen in z'n vrij mét ingetrapte koppeling.

3. Optrekken: doe het langzaam

Als je korte ritjes maakt en de auto af&toe gebruikt, kies dan voor langzaam optrekken (in de bebouwde kom). Het kost de motor minder energie en dat scheelt brandstof. Houd alleen wel rekening met andere weggebruikers. Op z’n janboerenfluitjes tuffen, daar wordt niemand blij van.

4. Gewicht van de auto: niet te zwaar beladen

‘Ik heb m’n auto volgeladen…’ We kennen het allemaal. Soms liggen er allerlei spullen in de auto die er niet thuishoren. Ontspullen is fijn, ook in je auto. Hoe zwaarder beladen, hoe meer brandstof je verbruikt. Let hier dus op en doe af&toe een goede schoonmaak.

5. Af&toe rijden, áltijd je banden op spanning

Het is slim en nodig om regelmatig de bandenspanning te controleren. Autobanden verliezen langzaam lucht, ook bij kortere ritjes die je als af&toe rijder maakt. Een goede bandenspanning kost minder brandstof en bespaart al snel €150 per jaar. Even checken dus!

6. Neem gas terug en houd je snelheid constant

Het is slim om – wanneer mogelijk – een constante snelheid aan te houden. Al dan niet met gebruik van cruisecontrol. Dat betekent minder remmen en gas geven. Trap je flink op het gaspedaal, dan schiet het brandstofverbruik omhoog.  

7. Zet je motor uit als je stilstaat (ook al is het maar één minuut)

Sta je stil bij een openstaande brug, spoorwegovergang of ander rustpunt op de weg? Zet je motor af wanneer je moet wachten. Het loont al als je langer dan 1 minuut stilstaat. En het is ook nog eens beter voor het milieu.

8. Rijd af&toe, maar doe het altijd bewust

De meeste af&toe rijders rijden al bewust, maar soms kan de verleiding groot zijn om voor ieder wissewasje je auto te pakken. Meestal komt een (benzine)motor gemiddeld pas na 5 km of 15 minuten rijden op temperatuur. In die korte tijd gebruik je dus relatief meer brandstof. Bedenk dus altijd of de autorit echt nodig is. De fiets is een duurzaam (en gezond!) alternatief.

9. Gebruik de airco alleen als het nodig is

De airco is een energievreter. Als je ‘m aanzet, gebruik je gemiddeld 10% meer benzine. Bedenk dus altijd of het echt nodig is om de airco aan te zetten en zet hem dan niet te koud, dat is gunstiger voor het verbruik.

10. Parkeer in de juiste rijrichting

Zorg dat je je auto zó parkeert dat je makkelijk weg kan rijden. Dan hoef je bij vertrek niet allerlei ingewikkelde manoeuvres uit te halen. Daarmee bespaar je op brandstof (én frustraties..). Bedenk dus van tevoren welke richting je na het parkeren op rijdt en kies je parkeerplek slim.

Een goedkope autoverzekering helpt ook bij het besparen op je rekening! Bereken direct hoeveel je bespaart met een Bundelz autoverzekering. 


Bereken mijn bundelprijs Start vandaag nog met besparen