Schoonmaaktips voor je auto: lak aan zomers ongemak

Vliegen, insecten, plakhars, honingdauw en vogelpoep. Zomer en zon zijn leuk, maar het levert ook ongemak op. Hoe verwijder je die troep van je auto zonder de autolak te beschadigen? Bundelz poetst je kennis over schoonmaken op en geeft de beste tips voor een blinkende, krasvrije auto.

Wasstraat of met emmer en sop aan de slag?

Volgens deskundigen is een auto door de wasstraat halen milieuvriendelijker en dus beter dan zelf aan de slag gaan met emmer en sop. In sommige gemeenten is een auto op straat wassen verboden en kan het een boete tot €440 opleveren vanwege een milieudelict. Op eigen terrein is een ander verhaal. Feit is dat je niet voor ieder insect of een handvol vogelpoepspetters naar de wasstraat rijdt en dus moet je regelmatig zelf poetsen als je auto bevuild is.

Nodig voor het schoonmaken van je auto

  • Een microvezeldoek of zachte spons en eventueel een droogdoek, ook bekend als watermagneet.
  • Twee emmertjes water halen! Een met lauwwarm water en een milieuvriendelijk (let op het Milieukeur-logo) schoonmaakmiddel zoals Eco all the Way (biologisch afbreekbaar), en een met alleen water om te spoelen. Anders komt het vuil rechtstreeks in de emmer met schoonmaakmiddel terecht.
  • Eventueel een insectenreiniger als je de beestjes wat sneller wilt verwijderen. Lees altijd wel goed de instructies op de verpakking.
  • Een autowax om na het schoonmaken een beschermlaag op je auto aan te brengen.

Niet doen bij auto wassen!

  • Schuurmiddelen en schuursponzen gebruiken, dit zorgt alleen maar voor meer ellende.
  • Te hard poetsen of wrijven op vlekken en insecten, dit kan lakschade opleveren.
  • Tuinslang inzetten om de auto schoon te spuiten; dit kost tot wel 150 liter per wasbeurt. Een emmer met water is beter en goedkoper.

Vogelpoep verwijderen

In de winter sta je het ijs van de ruiten te krabben, in de zomer ga je de strijd aan met uitwerpselen van vogels: vogelpoep. Het slimste is om de poepkledders direct te verwijderen met lauwwarm water en een zachte poetsdoek (microfiber). Als de zon volop op de met vogelpoep bedekte auto schijnt, kan dat voor nare, doffe plekken zorgen. Is het toch al flink aangekoekt? Leg dan eerst een natte doek op de plekken om de poep los te weken en maak daarna de hele auto schoon.  Een ‘oma huismiddeltjes’-tip die op veel autosites wordt genoemd, is het gebruik van een oude nylonpanty die je in een sopje doopt. De poep verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Tips voor een vogelpoepvrije auto

  1. Een goede waxlaag op je auto helpt, dan koekt de vogelpoep niet direct vast.
  2. Zoek, wanneer mogelijk, een zo gunstig mogelijke parkeerplek. Boomloos, in de schaduw of in een (eigen) garage.
  3. Staat je auto langere tijd stil, gebruik dan een autohoes om de auto te beschermen.

Hars van bomen en honingdauw

Parkeer je auto niet onder een boom is makkelijker gezegd dan gedaan. En tja, dan zit er plakhars of honingdauw op je auto. Vaak is het honingdauw, een plakkerig goedje afkomstig van blad- en schildluizen in de bomen. Meestal is honingdauw eenvoudig te verwijderen met lauwwarm water, een milieuvriendelijke autoshampoo, een microfiber doekje of een oude theedoek.

Insecten verwijderen van auto

Na een autoritje met lekker weer, zit je auto bij terugkomst onder de insecten. Grill, ramen en motorkap zijn een groot slagveld. Verwijder de insecten zo snel mogelijk met schoon water en een microfiber doekje of oude theedoek. Als de insecten er al wat langer zitten, kan het ook helpen om eerst een vochtige doek op de beestjes te leggen zodat ze losweken.

Tips van andere af&toe rijders

Af&toe rijder en Bundelz-klant Evert stuurde ons een goede tip: 'Droog nooit met een zeem, zelfs geen echte kalfslederen. Een speciale droogdoek is veel beter, liefst van zeer groot formaat. Waarbij je niet moet droogwrijven, maar die je er "overheen" haalt.' Heb jij zelf een autowastip voor andere af&toe rijders? Laat het ons weten via de chat of stuur een mail naar hallo@bundelz.nl

Fris de lente in

Een schone auto is fijn, maar er is meer! Wil je goed voorbereid zijn op heerlijke autoritten in de lente en zomer? Bekijk dan onze 6 onderhoudtips die ervoor zorgen dat je auto straks als een zonnetje loopt.


Bereken mijn bundelprijs Start vandaag nog met besparen